הזמנה להתנדב

הינך מוזמן/ת להצטרף למשפחת המתנדבים של ידיד לחינוך
להשארת פרטים לחץ כאן

הזמנה לתרום

הינך מוזמן/ת לתרום לעמותת ידיד לחינוך
JGiveעיגול לטובה

לא לעצים רק לעצים יש שרשים

מאת טולדנו צביה

במפגש מרתק לקראת יום המשפחה, נפגשנו, מתנדבי "ידיד לחינוך" בבת-ים, בריכוזה של שרית אבן זהר (בתמונה: ראשונה משמאל) לבוקר מלא עניין.

הגב' דיאנה שאלתיאל (מימין לשרית) שעבדה במשך 17 שנה במרכז לחקר שורשים והייתה מנהלת המרכז לגנאלוגיה בבית התפוצות, פתחה בפנינו צוהר לנושא מרתק: הגנאלוגיה - חקר שורשים משפחתיים.

מי אנחנו? מי היו אבותינו? מה נשאיר אחרינו אחרי לכתנו?

כבר בספר התנ"ך אפשר למצוא שורשים משפחתיים של דמויות שונות: פלוני אלמוני בנו של.. שהיה בנו של.. שהיה בנו של.. ככה לפחות 4 דורות לאחור.

בנצרות למשל, בכל מקום שבו נמצאת כנסיה, אפשר למצוא רישומים מדויקים אודות האוכלוסייה, אפילו דורות רבים לאחור.

אצל היהודים הסיפור שונה מסיבות שונות, יתכן שבשל בעיות קיום והצורך לשרוד. היהודים נרדפו לאורך כל ההיסטוריה, נדדו בין מדינות ולפעמים בין יבשות.
לא אחת נאלצו לשנות את שמם על מנת להינצל. ידועים גם מקרים שיהודים התכחשו ליהדותם והתנצרו, חלקם הרגישו צורך להיטמע בתוך האוכלוסייה של המדינה אליה הגיעו לפעמים כפליטים - להיהפך לאמריקאים, צרפתים, או אנגלים

בשנת 1983 הוקם בישראל בית התפוצות ובו, בין השאר, מאגר שמות שהוא האוסף הדיגיטלי היחיד בעולם של שמות משפחה יהודיים. אדם הרוצה להתחקות אחרי עברו ולמצוא את שורשיו, יכול לנסות לעשות זאת דרך המאגר הזה.

כבר שנים רבות שמשרד החינוך נותן את הדעת על נושא חשוב זה, וכיום תלמידים בכיתות ה – ו מכינים עבודת שורשים, כשהם עורכים ראיונות לסבים ולסבתות ומתשאלים אותם, וכך הם שומעים ולומדים מעט על מקורות משפחתם.

זו החלטה מאוד מבורכת, אבל איך מגיעים לנתונים אודות דורות קודמים לאלו שלא ידועים לנו? מי היה סבא רבא שלי? מה שמה של סבתא רבתא שלי? הדברים מסתבכים בעיקר בשל נדידת היהודים במהלך הדורות, כפי שכבר הזכרנו. בגרוש ספרד, למשל, הגיעו יהודים למדינות אחרות ואפילו ליבשות אחרות. זו הסיבה שניתן למצוא שמות משפחה זהים בפולין, באמריקה או במרוקו.
כיום ישנה אפשרות לבצע בדיקת DNA שבאמצעותה ניתן לבדוק את המקור הגנטי שלנו. לגברים של משפחות כהן, למשל, המפוזרות בעולם כולו, יש מרכיב DNA דומה.

אנשים רבים פונים היום לבית התפוצות לחקור אודות שורשיהם, סיפרה לנו המרצה, וזאת על מנת לדעת מהיכן באו ומה המקור שלהם, אחרים מבקשים למצוא שרידים ממשפחה שנכחדה בשואה. יש כאלה שרוצים להירשם ולתת פרטים כדי להשאיר מורשת לדורות הבאים ואפילו כאלה שמחפשים יורשים.

שמענו מפי המרצה סיפורים מופלאים אודות אנשים שנפגשו לאחר שנים וגילו קשרים משפחתיים חובקי עולם. תורת הגנאלוגיה סוחפת אחריה מיום ליום יותר מתעניינים.

בהמשך המפגש סיפר לנו שלמה, מתנדב שלנו, על אתר משפחתי ואילן יוחסין, שהקים, דרכו מצא קרובי משפחה שלא ידע על קיומם.

הגב' שאלתיאל נתנה לנו טיפים, איך להתחיל את מסע החיפוש דרך אתרי אינטרנט חינמיים, וזאת בעיקבות התעניינות רבה שגילו המשתתפים.

"קדימה, צאו לדרך, התחילו במסע שורשים, לפחות תשאירו משהו אחריכם", סיכמה המרצה.

קישורים: